onsdag, april 30, 2008

og det spirer og gror...

Den første hestebønne har stukket nakken op og i drivhuset er rødbeder og salater i gang med første sæt rigtige blade. Dilden er også i fuld gang og som sædvanlig er der kun to forårsløg. Jeg forstår ikke helt hvorfor, men skidt :-)
Vi plantede porrer i forgårs - det var egentlig ikke planen, men det er så mildt i vejret og det var perfekt plantevejr, så vi vover det. I går regnede det så det meste af dagen, stille og roligt, så det var en perfekt start for de små planter.
Der er også plantet 4 tomatplanter i drivhuset og den første har allerede en gul blomst. Så mangler vi bare de næste 6 blomsterklaser, så er der tomater.
I vindueskarmen står der to potter basilikum som jeg planter ud når det er lidt mere sikkert varmt. De har det ikke godt under 10 grader, ligesom agurkerne. I år tror jeg kun jeg skal have en enkelt plante, de plejer ikke at blive spist men blive enorme.

mandag, april 28, 2008

Godt vi har velfærdssamfundet

Den nuværende strejke sætter fordelen ved de udearbejdende kvinder i perspektiv. Godt at der er dagplejere, pædagoger, sundhedsassistenter etc. Tænk hvis man var tvunget til selv at finde pasning til børn, ældre eller syge uden at kunne forlade sig på fælles ordninger. Det ville sætte en dæmper på mobiliteten, hvem ville turde at flytte langt væk fra sit netværk. Eller antallet af hjemmegående ville eksplodere - og hvad ville fordelen være ved det?

søndag, april 27, 2008

Forårssåning i stort og lille format

Vi har sået 7 rækker i køkkenhaven (checklisten, når vi skal til at luge er: persille, persillerod, pastinak og rødbeder samt spinat, palmekål og gulerødder).
Naboen er i gang med de ca. 10 hektar som led en sørgelig skæbne i efteråret, hvor den nysåede afgrøde blev skyllet væk i et kraftigt regnskyl. Vi blev trods alt først færdige.
Chiliplanterne er begyndt at spire, efter at have stået en uges tid på det lune badeværelsesgulv, næste hold bliver tomatillo. Det har jeg ikke haft i drivhuset før, spændende!

lørdag, april 26, 2008

Strikkerier



Projekt 'Nedbring garnlager' er i gang. Foreløbig har jeg fået brugt noget mohairgarn til et halstørklæde og fået strikket et par stribede strømper færdige. Nu er jeg ved et eksperiment, at strikke et par strømper fra tåen og op. Til Lars og et eksperiment for at prøve det inden jeg kaster mig over noget specielt Hundertwasser-garn, jeg har fået. Det vil jeg gerne bruge til et par halvlange strømper og der er det smart at strikke fra tåen.

Corsaen 6 måneder senere

Den er en symaskine, som opfylder sit formål fint. Hvis vi kun havde den ene bil ville jeg nok blive lidt træt af den, der ville være langt til Italien i den. Til at køre til banegården og en gang i mellem en længere tur fungerer den vældig fint.
Den har her i vinter trofast kørt godt 15 km/l, det må vist være ok med den mængde koldstarter og småture den udsættes for. Senest var vi oppe over 17 km/l på en tankfuld, selv med en tur med 4 personer. Det synes jeg var helt tilfredsstillende. Der har ikke været noget bøvl med den, den er nem at parkere og let at justere til to førere af forskellig størrelse, så vi er godt tilfredse.

fredag, april 25, 2008

Trafikal forargelse

Det er simpelthen ikke i orden at køre over for rødt i morgentrafikken. I går, på vej til toget overværede jeg en tumbet bilist køre over for rødt 3 eller 4 gange i træk. Vejen skråner let og lyskurvene ligger tæt, derfor var det ret let at følge med.
Første gang tænkte jeg - hvad sker der, der var da rødt!? Anden gang holdt jeg lidt mere øje, og blev helt sikker, hvorefter han gentog succesen et par gange. Jeg ved det var en 'han' for jeg var blevet overhalet tidligere af samme, lille, bil. Utroligt uforsigtigt i forhold til hvordan der køres om morgenen, og så meget hurtigere kom han faktisk ikke frem.

Havedagbogen

Citrontræet står med blomsterknopper og er begyndt at skyde. Det har haft godt af den milde vinter og perioden i drivhuset, samt nogle solide kander vand, så der er lidt at leve af.
De første tagetes er spiret i deres potter, det første salat er spiret, ud over rucolaen og der er vist endda et forårsløg, der har sendt en tynd, tynd spire op. Af en eller anden grund har jeg sjældent held med dem, men jeg bliver ved!
Ellers har såningen ligget lidt stille, så nu må vi vist videre.
Amarylisen har nu fire udsprungne blomster, rigtigt flot!

onsdag, april 23, 2008

Robottos første dag

Nu har Robotto været her en dag og har været i gang, blandt andet i stuen.
Lydløs er han ikke, så han kommer mest til at køre når vi ikke er hjemme eller er i haven etc. Han kaster sig ikke ud over trappetrin, men kan forcere forhindringer på op til ca. 2 cm. Vi har sjældent haft det så rent under sofaen og sengen som nu. Der bliver både støvsuget på det faste gulv og på tæppet.
Det er ikke perfekt støvsugning, men det er ok og kan komme til at ske betydeligt mere regelmæssigt end vi ellers driver det til.
Hunden er kun blevet kørt ind i én gang, og der er kun en ledning der er blevet rykket i. Man lærer hurtigt at flytte mindre løse genstande. Robotto er også kørt fast en enkelt gang, så han måtte reddes.
Over længere afstande kan der komme en del fart på, og når en forhindring nærmer sig er der nogle sensorer, der opfatter det, så farten bliver sat ned. Det dæmper bumpene ind mod møblerne.

Held eller grønne fingre


Helt utroligt, så har min efterhånden 4 år gamle amarylis igen i år sat en smuk blomst. Den bliver ellers ikke forkælet, står i den samme potte som den kom i engang og får lidt vand af og til. Blomstringen er ikke helt regelmæssig, men nu står den der igen med store orangerøde blomster.
Tilsvarende er min 'vinter'kaktus også lige begyndt at blomstre efter en længere dvaleperiode.

tirsdag, april 22, 2008

Robotterne kommer!


Huset har fået sin første robot - hvis man ser bort fra opvaskemaskinen og vaskemaskinen.

Det er en støvsugerrobot, som er kommet i dag. Den står nu og lader, efter lidt indledende ladevanskeligheder. Den er så moderne at den selv læser sin fejlmeddelelse højt, på flere sprog, hvilket kom lidt bag på os første gang den oplod sin røst. Den har lige haft sin første jomfrutur på stuegulvet, så nu er der så rent under sofaen som sjældent set før, og står nu og lader op. Måske er den klar til en større omgang til i morgen formiddag.

mandag, april 21, 2008

Ægyptisk litteratur med gang i

I læseklubben havde vi på et tidspunkt valgt en samling mellemøstlige noveller for også at besøge det verdenshjørne. De var desværre triste og deprimerende, så jeg tror vi alle fire fik en vis skepsis for litteraturen fra den kultur. Nu har jeg efter at have se mange positive anmeldelser læst mig igennem Yacobians hus og må sige at der kom sandelig en anden slags litteratur på banen. Verdensbilledet er ikke noget glansbillede, der er islamisk fundamentalisme, kvindeundertrykkelse og almindelig diskrimination. Men det hele er pakket ind i meget mere overlevelsesvilje, fortælleevne og humor end vores første forsøg. Kan anbefales :-)

søndag, april 20, 2008

Det fine forårsvejr

Frokosten i dag blev på terassen, trods min skepsis. Det var ikke vindstille, men acceptabelt. Med en trøje på var det dejligt at sidde ude. Næst-naboen var også ude, og brænde haveaffald af. Det virkede heldigvis som en kortvarig begivenhed og som tørre grene.

Havearbejdet - såning ude

Fredag såede jeg de første frø ude. Hestebønner, der godt kan lide at komme i jorden mens den er kold. Samtidig såede jeg dild i rækken for at udnytte pladsen og i et håb om at dilden kan holde nogle af bladlusene væk.
Jeg har haft hestebønner en enkelt gang før, hvor de blev sået tidligere. I år synes jeg dog at nattefrosten har holdt ved for længe, så derfor er det først blevet nu.
I drivhuset er rucolaen spiret - men der er også 30 grader midt på dagen i disse dage.
Desuden er der sået et hold tagetes og chili inde. Chilien står til forspiring på det lune gulv i badeværelset. Det plejer at fremme sagen at komme der ind.

torsdag, april 17, 2008

En aften derhjemme

Det er vel en slags syreprøve hvad en aften derhjemme bliver brugt til. I aften venter jeg på kæresten :-), lytter til P1 og ...arbejder...(lidt). Strikketøjet ligger klart og arbejdet skyldes at jeg var meget uinspireret i eftermiddag på vej hjem i toget. Så der fik jeg læst min bog færdig.

Jeg kan varmt anbefale Mikael Niemi - både 'Populærmusik fra Vittula' og 'Manden, der døde som en laks' . Spøjse, absurde og alligevel med noget om snakken. Meget fascinerende, moderne hjemstavnslitteratur.

onsdag, april 16, 2008

Nu sår vi

I går aftes blev sæsonens første frø sået i drivhuset. Salat af forskellig art, dild og persille. Det plejer at komme ret hurtigt, så vi har sikkert de første salatblade om 3-4 uger. Dild og persille kommer også betydeligt hurtigere inde end ude, det er stadig koldt om natten.
De sidste par nætter har det akkurat ikke været frost i drivhuset, selv om der har ligget rim udvendigt, og citrustræerne er begyndt at skyde og sætte blomsterknopper.

mandag, april 14, 2008

Forårsgravning runde 1

Nu har vi gravet køkkenhaven og er i fuld gang med kultivering og udjævning. Det tager lidt længere tid en normalt da vi gravede den græsbeklædte gang mellem de to bede op. - køkkenhaven er ikke stor, men vi har mange ting i den.
Jordtermometeret viser 9 grader om eftermiddagen, så det er ved at være realistisk at så. Måske får vi sået det første salat i drivhuset i morgen. Det plejer at gro hurtigt, så vi får en kickstart på havesæsonen og får forskellige kulturer blandet. Det forlyder også at vi skal have tagetes i drivhuset. De virker, selv om jeg ikke er begejstret for dem. Dog, citron- og appelsintagetes kan gå an, de er små og søde og dufter ok.
Haveplanen er lagt, incl. placeringen af porrerne. De er fantastiske til at løsne den tunge lerjord. Et hold porrer, og stemningen er pludselig en helt anden...

søndag, april 13, 2008

Forårsfrokost


:-)
Her er en væsentlig del af vores frokost i dag - frisk fra Fyn.
Ren luksus, ledsaget af godt rugbrød, mayonnaise og purløg samt en kold øl.

lørdag, april 12, 2008

Reklame - nye kartofler

Nu er der nye danske kartofler til salg i Marslev!
Enghavevej 2.

onsdag, april 09, 2008

Rigeligt smør!

Nu er det snart tid til den ugentlige fedtfornøjelse. Det er fornøjeligt og lærerigt at se bdr. Price lave mad. Lidt indflydelse har de også fået på det lokale køkken, for mandag fik vi stegt lammelever i tynde! skiver. Med hjemmekogt polenta, og det var bestemt ikke minutpolenta. Det tog sin tid, og kræver lidt øvelse inden det bliver helt godt.
Lammeleveren var fin, og der var kun ganske få rester til hunden.

mandag, april 07, 2008

På togrejsen

Egentlig ville jeg have skrevet 'tanker på togrejsen', men syntes det var for prætentiøst. Under alle omstændigheder tror jeg at jeg tilhører en generation, der er dømt til at få skæld ud.
Først var vi ligeglade som teenagere. Så kom skulderpuderne og 'Ræven og rønnebærrene'. Det var på flere måder heller ikke et kønt syn. Nu læser jeg DSBs blad - Ud og se - og ser igen en artikel der hævder at de 'unge' sidst i 30'erne er blevet for satte og ikke længere har drømme og tør tage chancer.
Jeg vil ikke påstå at Wikke & Rasmussen tager fejl - bestemt ikke, så er der noget om snakken. Huspriser og pensionsordninger bliver let et middagssamtaleemne, har jeg hørt. Grundlæggende kedelige emner, det ville være skønt hvis penge igen blev noget man har (i større eller mindre målestok) i stedet for noget man taler om. Generationens fokus skyldes måske at vi har grebet chancen, da der viste sig medvind på cykelstien, i stedet for det, der kunne føles som en jammerdal vi voksede op i med arbejdsløshed, adgangsbegrænsninger etc.
Derfor - jeg har lige læst en herlig bog om drømmen om sommerhuset. Gitte Just har skrevet og Jo Selsing har taget nogle underskønne billeder. Sommerhusejeren har haft travlt med at rydde op inden fotosessionen, det er utroligt alle de detaljer, der skal væk for at få et klart udtryk. Ikke stor litteratur, men en sjov bog om en midaldrende kvindes realisering af drømmen. Tisvilde Hegn ser ud til at være et skønt område.

lørdag, april 05, 2008

Familiebesøg


Nu skal vi snart over og besøge dem her igen
Der er nemlig én, der har fødselsdag.

fredag, april 04, 2008

Snart weekend

Nu er det snart weekend, og jeg har haft muligheden for at arbejde hjemme i dag. Arbejde skal tages bogstaveligt, jeg sidder trofast på min bagdel og skriver. Det og toget er noget af det mest effektive. Selv om jeg ville gå til af kedsomhed hvis det var hver dag er det rart med nogle timer relativt uforstyrret til at få skrevet og tænkt. Meget mere end én dag om ugen går ikke, så bliver det dog for kedeligt for min smag. Selv om der er virturelle fora, messenger etc. så bliver det ikke til så meget social kontakt.

torsdag, april 03, 2008

Havens dyr

Vi håber at det 'bare' er rigtig mange almindelige sorte skovsnegle, for der er godt nok mange af dem. Så mange at en del er blevet fanget ind og dræbt. Desværre er de iberiske snegle i omegnen, så det kan være der er grænser for hvor længe vi kan dyrke basilikum med et fornuftigt udbytte.

Desuden havde vi et eksotisk besøg i dag af to undulater! Måske undslupne, måske sat 'fri'. Stakkels dyr, de har næppe mange chancer for at overleve. De var ikke tamme nok til bare at lade sig overtale, og de er også fløjet igen. Hvis de er blevet lukket ud med vilje håber jeg ejeren får dårlig samvittighed over at overlade dem til det usikre forårsvejr og de lokale rovfugle.

Hallo - forår!

Så var den der - den første nye kartoffel hos mine forældre. Det er næsten hvert år en overraskelse, hvor tidlige de er. Det lover godt for når vi snart skal til Fyn :-)

onsdag, april 02, 2008

Teknologiens velsignelser

Tja, i skrivende stund har jeg tre, nej fem private mailadresser. En er til alt det jeg ikke gider læse, når man skal opgive en gyldig adresse for at få et eller andet. En er gammel, og det er den, de fleste bekendte kender, så den kan jeg ikke droppe. En er for sjov, svarer til min egen hjemmeside, en er inaktiv og den sidste forsøger jeg at få i brug. Desværre ser det ud som om den af og til har problemer, så derfor beholder jeg den gamle og tager ikke en kold tyrker.

tirsdag, april 01, 2008

Heather er færdig

Det passer lige til det lidt lunefulde forår med en vest, og nu er den færdig :-)
Ærmegabene måtte lige have en genstrikning, de gabte helt forfærdeligt, så jeg blev nødt til at følge opskriften...