torsdag, april 30, 2009

Barnestrik

Ikke strik til børn, men strik af børn.
I lørdags havde jeg et par børnepinde og en rest Noro garn med til en 4-årig, der har været Meget Interesseret i at strikke de sidste par gange, jeg har set hende. Hun fik lov at sidde på skødet, og vi kom i gang med at strikke. Der var pauser, og hun bekendtgjorde på et tidspunkt at 'det er lettere at hoppe på hoppebold end at strikke'.
Det tror jeg er helt rigtigt, når man er 4. For mit eget vedkommende er det efterhånden mere farligt at hoppe på hoppebold...

mandag, april 27, 2009

Down memory lane

Den første skyggestrikpude er færdig, bortset fra at jeg mangler at sy bagbeklædning på og stoppe en pude indeni.
Det har været en tur tilbage i erindringen, til den sommer for ca. 14 år siden, hvor jeg var på Island for at ride en uge. Skøn tur og stor oplevelse. Det var ikke vejret, der var oplevelsen, selv om sne i juli selvfølgelig er en slags oplevelse. Én af dagene blev vi midt på dagen beordret til at tage ekstra tøj på grundet kulde og blæst, så vi til sidst lignede ridende Michelin-mænd. Iklædt gult regntøj, helt sikkert et ømt syn. Desværre har jeg ikke et eneste billede fra turen.
Det var også den tur, hvor jeg prøvede en pasgænger. Det var ikke min favorit, jeg følte det som at blive kastet fra side til side, ikke specielt behageligt i kombination med terrænridning, hvor der var både skrænter og store sten. Næh, må jeg be' om en god tølter, så sidder man som i en sofa.
Nå, guiderne var alle som én iklædt islandske sweatre, og jeg måtte naturligvis have et kit med hjem. Hvordan jeg fandt frem til butikken i en sidegade til en sidegade husker jeg ikke, men der kom et kit med hjem. Det er så resterne, der nu er blevet til pude og der er rigeligt til en pude mere.
Mønster: Skyggestrikpude fra Vivian Høxbros Skyggestrik. Tillempet det tykkere garn.
Pinde: Gammel Aero rundpind nr. 7
Garn: 137 g ægte islandsk pladegarn i hvid og grå. Det er tretrådet og meget langt i fibrene. Lidt groft i strukturen, som giver en skøn struktur når det strikkes op.
Hot/not? Afgjort hot, puden passer fantastisk godt til vores lækre norske plaid i gråt og hvidt. Jeg skal bestemt ha' en mere. Mønsteret træder tydeligt frem, på p7 er der nærmest tale om skyggestrik for svagtseende. Jeg tror der kommer et kit på ønskesedlen, teknikken er sjov og jeg synes teknikken udnytter det gode uldgarn godt.

søndag, april 26, 2009

Fredag med fuld musik

Fredag aften, god musik og hygge i Bygningen. Yes.
Herren nedenfor spiller en glimrende sax, og var på besøg med sit 'lille' band. Introen til et af numrene gik i vasken med følgende ordveksling mellem sanger og kapelmester:
Sanger, (med intro på båndoptager):..Øhh, jeg tror at jeg er kommet til at spole
Kapelmester (griber apparatet og kigger forundret på det): Kan du sige, HVILKEN knap, du trykkede på?
Sanger: Nej!
Kapelmester og band: - hovedrysten og småbemærkninger udenfor mikrofonrækkevidde...
Sanger: Kvinder og teknik... (angreb er det bedste forsvar)

Efter lidt mere hovedrysten besluttede kapelmester sig til at skaden var uoprettelig for denne aften og gik i gang :-)

Tænk hvis vi havde fået dem til at vende bunken og starte forfra. Det havde været fedt.

fredag, april 24, 2009

Lex sofa og strikkepinde

Det er ikke et stort problem i denne uge, da hverken den strikkende eller den ikke strikkende har været hjemme mandag - onsdag. Jeg har blandt andet været i Vilnius til en afveksling, og nydt solskinnet dér. Det bliver ikke til så meget indtryk af byen, arbejdet sluger det meste af tiden, men lidt lokal kolorit får jeg med synet af strålende grønne løgkupler på en af de lokale kirker. Andre kirker er med guld og barokudsmykninger og er også smukt renoverede.
Billedet er lånt fra Vilnius' turistkontor
Det samme (smukt renoverede) kan ikke siges om alle taxaer, hvor nogle af dem er vældig brugte og et stykke fra dansk standard. Betjeningen er meget venlig, selv om jeg forstyrrede chaufføren i hans eftermiddagslæsning i solen. Det havde jeg stor forståelse for :-)

Den pågældende ældre chauffør havde første hovedsprog som russisk, ikke til stor hjælp, men han kunne heldigvis et par tyske gloser. Selv er jeg ingen ørn til tysk, men tallene kan jeg dog og således fik vi fægtet os igennem afregningen. 'Airport' forstår de fleste chauffører.

Tilbage til lex sofa, som så mange love er den baseret på hændelser fra det virkelige liv. I dette tilfælde adskillige 'nær ved at sætte sig på strikkepinde-hændelser'. P 7 er ikke så kritisk, hverken for den siddende eller pindene. Det er ikke sikkert at de nyindkøbte Harmony p4 har godt af det, endsige at det er behageligt at sætte sig på dem.

Derfor er der nu indgået forlig, så strikketøj med pinde ikke efterlades i sofaen.

mandag, april 20, 2009

Trøstespisning



Når det nu er nødvendigt at 'trøstespise', så er en blåbærsorbet i solskin på Strøget ok. Vindueskigning hos tre garnbutikker og et enkelt galleri også. Ingen indkøb, det er så sent på dagen at de har lukket.

Strikkemikado :-)

Juhu, nu har posten endeligt bragt en kollektion af Knitpro-pinde :-) Så nu kan der spilles strikkemikado - find to matchende pinde.
Det tog sin tid at nå frem. Da der i påsken var gået to uger siden mailen om at 'nu var de sendt', holdt min tålmodighed ikke længere og butikken måtte checke hvor pakken var. Den lod sig tilsyneladende ikke finde, så en ny blev sendt og den kom så i denne uge. Det var på det tidspunkt, jeg var særligt godt tilfreds med at ha' betalt med kreditkort, så jeg kunne have annulleret betalingen, inden den var trukket på min konto.
Posten har tidligere bragt det seneste Rowan magasin og et farvekort med den sejeste pink Rowan shetlandsuld. Den lokker lidt, til noget til niecerne.
Endelig er der kommet et klubblad og en klub-pinnål fra Rowan, jeg har ladet mig lokke :-) Der må dog være grænser for strikkefetichismen, nålen får altså lov at ligge i skuffen ved siden af en nål med en sortbroget ko og en nål med et canadisk flag, begge af uvis herkomst.

mandag, april 13, 2009

og strikkeprojekterne

På falderebet i påsken regner jeg med at starte et lille skyggestrikkeprojekt, omend i noget islandsk pladegarn i gråt og hvidt. Jeg er beredt og har indkøbt maskemarkører.
I påsken er det blevet til en strikkeprøve på dobbeltstrik, forklædt som grydelapper. Vejledningen fandt jeg hos BenteFakta: 52 g tykt bomuldsgarn (Hjertegarn Mexico, ældgammelt fra lageret).
P 4½ Addi Lace
Eget mønster. På den nederste lap er der flere helt ensfarvede rækker. Det synes jeg blev lidt løst, så derfor er der stribemønster på alle rækker, undtagen de tre øverste og nederste. Der er lukket af med det, som Bente kalder lukket aflukning, med en lille modifikation. Den første aflukningsmaske er kun strikket enkelt, for at få maskerne til at ligge mere naturligt for en aflukning i ret.
Hot: Tjooo, selve strikkeprøven er i kradse farver, og ikke det skønneste jeg har begået. De opfylder en grydelaps fornemste egenskab, at have en vis tykkelse og teknikken er sjov (hot).

Kærestens vest har fået den sidste finish, en lynlås og er nu klar til brug.Første skud på montering af lynlås var ikke vellykket, lynlåsen var for lang, men jeg skulle jo absolut prøve... Det kostede også en nål på symaskinen :-(
Efter at have skulet lidt til resultatet blev det pillet op, og jeg købte en ny lynlås. Denne gang er det gået bedre med mig og symaskinen.

Ferietravlhed

Sådan ser det ud, når der er opstået en nødsituation og bloggeren har fundet det nødvendigt at slæbe en beskidt stige ind i huset for at hente lidt garn på lageret oppe på hemsen. Desværre for undertegnede er mine ben for korte til at jeg turde klatre ned igen uden bistand fra Kæresten, som næsten ikke kunne koncentrere sig af grin. Dog nåede han at tage kameraet og tage dette samt flere billeder for at dokumentere situationen. Godt at der er længe til næste større mærkedag.
Der har været mange projekter i gang i ferien, alle samtidige, naturligvis:
  • Afholdelse af børnefødselsdag (hun blev 22)
  • Udgravning og nedstøbning af fundament til drivhus (det skal flyttes)
  • Maling af døre (vi har haft samtalebadeværelse et par dage, kan ikke anbefales)
  • Nedklipning af lavendler og timian, så det duftede af Sydfrankrig :-)
  • Opsætning af et par skabe
  • Læsning, vi er på all time high på hjemlån fra biblioteket - 71 materialer
  • Diverse administration for jazzklubben
  • Oprydning i carport (hvor kommer alle de flasker og aviser dog fra...)
  • Nedtagning af hemsestige!
  • Et enkelt museumsbesøg og en tur til Jelling for at checke stenene og kirken
  • Opsyn med fasanreden i rosenbeddet, nu er der 7 æg
Lørdag var jeg i det lokale byggemarked og jeg var ikke alene. Det tog lige så lang tid at forlade byggemarkedet, som det havde taget at hente den ene sæk med gødning, som var målet med ekspeditionen. Byggemarkedet havde trafikregulering på parkeringspladsen, for at lodse de mange biler ind og ud. Det var solskin og feriestemning, så folk tog det pænt.
For mit vedkommende var det sidste stop på vejen og den økologiske gødning (aka tørret hønsemøg) duftede vældig stærkt, så ventetiden og det meste af turen hjem foregik med åbent vindue. Gødningen er ikke blevet spredt ud endnu, jeg tror jeg venter til sidst på eftermiddagen. Dynerne skal luftes først, og det ser jeg gerne ske i nogenlunde frisk luft.

Vi er blevet færdige med de fleste af projekterne. Der forventes en ny hemsestige i løbet af ugen og vi er ved at udtænke en plan for den fremtidige afskærmning af hemsen. En bedre afskærming vil måske blive en skuffelse for større besøgende børn, som har haft et særligt privillegie på at lege på hemsen. Det har været en form for adelsmærke at være stor nok til at blive godkendt til at opholde sig på hemsen, hvor Legoen bor og hvor ens lillesøster er for lille til at komme med op.

fredag, april 10, 2009

Spindeerfaringer

På matriklen kører vi med lidt forskellig døgnrytme, så jeg er som regel vågen lidt før kæresten. Her i påsken har jeg brugt tiden til at spinde, hvor jeg kan se at øvelse, øvelse og atter øvelse er kernen i at få lavet noget anvendeligt garn.
Første bud er her:Det er blevet til efter stort set alle de begyndervanskeligheder, jeg kan forestille mig.
F.eks. at have en tråd, der er venstresnoet og én, der er højresnoet. Der skete ikke ret meget, da jeg lagde de to tråde sammen.
Så lykkedes det mig at lave en værre gang filter, inden jeg til sidst fik delt den ene portion i to, som så kunne tvindes sammen. Det er ikke super ens, og betydeligt tykkere end jeg havde forventet, jeg vil skyde på pind 4-5 er passende.
Det ligner garn, der er ca. 55 g og nu er jeg i gang med at spinde de næste 50 g, til modsat side... Det bliver interessant at se, om der er synlig forskel i blankheden.
Nød lærer osv. og i forbindelse med påsken og de hjemlige vedligeholdelsesaktiviteter er stigen til hemsen blevet fjernet. Dér ligger mit garnlager, så nu må jeg nøjes med det, der tilfældigvis er i strikkekurven + dét garn, jeg får spundet. Endnu en grund til at stå op om morgenen og få lidt fra hånden. Rygtet vil vide at adgangen til hemsen bliver genetableret indenfor en uge.

onsdag, april 08, 2009

Nyt betræk til skuldrene

Netop som det begynder at blive vældig forårsagtigt er jeg blevet færdig med en vest til Kæresten. Den er fotograferet inden de sidste tråde er hæftet og lynlåsen syet i, for at få billedet i dagslys. Designet ses bedst fra ryggen, rib af varierende bredde: 1,1,2,3,5,8,13 og så retur. Også kaldet Fibonacci-tal, hvor hvert led i rækken er summen af de to foregående.

Efter en kontrolprøvning blev det en temmelig lang vest, den går ned til midt på rumpen når den står åben. Det blev samtidig igen en model med en antydning af ærmer, for at passe på den yderste del af skuldrene.

Der er strikket en kant op hele vejen langs forstykket, som fortsætter op i kraven. Glatstrik, afsluttet med én række retstrik for at begrænse at forkanten ruller. Kraven ruller, da den er 7 p glatstrik på det højeste sted.

Fakta: 540 g Irlanda Mohair fra BC Garn og p 7 (metal, 60 cm rundpinde)
Str: Han bruger normalt str XL for at få bredde over skuldre og længde på kroppen. Modellen er ret slank, men kan let tilpasses andre mål eller anden strikkefasthed.

Hot / not? Godkendt som model, praksis vil vise om den bliver lige så populær som den første vest. Den er blevet brugt flittigt hele vinteren :-)

tirsdag, april 07, 2009

Påskens dyr

Til påske hører får og høns. Fårene her på matriklen kommer i denne udgave:Det sorte får har en åben og nysgerrig tilgang til verden. Det gode ved dem, ud over at de ser kære ud er at de er dejligt nemme at passe og ikke giver dårlig samvittighed over at blive forsømt 11½ måned om året.
De giver selvfølgelig ikke så meget fårehår til strikkeriet. Jeg har været fåreholder i en meget ung alder, og det behov er bestemt dækket for mit vedkommende. De er søde og frække som små, og besværlige, når de kommer i teenage-alderen. Karrieren som fåreholder fik en brat afslutning, da det ene får foråd sig og døde. Ak.

Der hører også høns til påske, denne er meget populær i familien. Leveret af husets yndlingskeramiker i hendes let genkendelige stil.Hønen er absolut godt i stand, og det er netop charmen ved hende, så hun har plads til rigtig mange æg. Varierede æg, ovenikøbet, der er både lakridsæg, chokoladeæg og marcipan :-) På magisk vis bliver hun reloaded, når hun er ved at løbe tør. På den måde er hun den absolut mest populære del af påskepynten blandt familien.Endelig er der en fasanhøne, der har begyndt på redebyggeri i rosenbedet. Hun spilder ikke tiden med at pusle om hjemmet, og har muligvis også forregnet sig ved at etablere sig lige ved siden af terassen (den hvide mur). Beliggenhed betyder alt, også for reder, og denne er knapt så uforstyrret som hun måske troede. Et enkelt æg er det blevet til og fruen er ikke set på reden i et par dage. Nu får grandækket lov at ligge lidt længere, så ser vi om der kommer en kylling, eller hønen har fortrudt.
Fasanfamilien gør sig ved foderbrættet i disse dage, hvor den residerende fasankok nyder populariteten som det gratis mad giver blandt hønsene. Han har kronede dage og næsten ikke tid til selv at æde. I stedet puster han sig op det bedste han har lært, galer og nyder sin flotte fjerpragt. Når der så er en høne i nærheden går han lige i hendes kølvand, yderst opmærksom. Hvor er dyr dog gennemskuelige... ;-)

mandag, april 06, 2009

Påsketing

En enkelt lille hæklet påsketing er det blevet til, til morgenæggene. Ca. 15 g gult bomuldsgarn fra Hjertegarn og hæklenål 3,5.
Fårene står i baggrunden og ser interesseret til. Det ses også at det er smukt solskin, efter en morgen der startede med tåge og dis. På et tidspunkt kunne vi se både over og under en lavthængende sky. Det mørke i baggrunden er bakkekanten ved Brejning, selve Brejning og lystbådehavnen er dækket af en yderst lavthængende sky.

søndag, april 05, 2009

Første skridt

Nå, så er den ene halvdel af de forårsfarvede spindefibre spundet og placeret på noget så prosaisk som et paprør fra en rulle toiletpapir. Det fungerer som mellemlager, mens jeg får spundet halvdelen af resten.
Foreløbig har jeg erfaret at 50 g fibre er i overkanten for den ten, som jeg har. Bøvlet ved at holde styr på garnet til sidst, er større end indsatsen for evt. at splejse. Det virker ikke realistisk at tvinde 2 x 50 g enkelttrådet, så jeg skal have det delt under alle omstændigheder.
Næste skridt er at få spundet den næste tråd, så jeg kan prøve at tvinde de to tråde sammen. Emnet er blevet studeret et par steder og jeg har indforskrevet en bog fra biblioteket. Derfor skal der nok komme sjove lyde alligevel, under dette ferieprojekt.

fredag, april 03, 2009

Cashmereometer - marts

Det er mest blevet til sokker, dog er Kathrines trøje blevet færdig og har fået den eftertragtede lange krave.
Samlet set er målepinden stadig i minus, hvilket jeg har det lidt skidt med af principielle årsager. Det med at sætte sig et mål og så komme længere væk fra målet huer mig ikke.

NU, når jeg har sendt tre mails, starter påskeferien, så mon ikke Kærestens vest endelig kan blive færdig. Det vil reducere pænt på overtrækket. Måske når jeg også et godt stykke på min FLS, som skrider smukt fremad. I øjeblikket er jeg på det maksimale antal masker, lige før ærmerne sættes fra, så der er laaangt fra den ene ende af pinden til den anden. Det vil være kanon at få gjort fremskridt, jeg kunne godt lige bruge en ny forårstrøje.